Son Dakika Haberler

Türkiye Roman Nüfus Araştırması’nın sonuçları yayımlandı

Türkiye Roman Nüfus Araştırması’nın sonuçları yayımlandı
Okunma : 6.071 views Yorum Yap

Roman hanelerin yüzde 65’inin yoksul ya da çok yoksul olduğunu, yüzde 70’inin eğitim, sağlık, istihdam, barınma ve sosyal yardım alanlarında ayrımcılığa uğradığını düşündüğünü ortaya koydu.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından, TÜBİTAK 1001 Programı ile desteklenen, “Türkiye’de Roman Nüfusun Demografik Bütünleşme ve Farklılaşma Düzeyleri ve Politika Öncelikleri Projesi” kapsamında “Türkiye Roman Nüfus Araştırması” yapıldı. Enstitü Müdürü ve proje yürütücüsü Prof. Dr. İsmet Koç, Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda, araştırmanın sonuç bildirgesini açıkladı. Projenin 4 temel amacı olduğunu belirten Koç, bunlardan 2’sinin, Roman nüfusun Türkiye nüfusu ile bütünleşme, farklılaşma seviyesini ve demografik özelliklerde meydana gelen değişimi belirlemek olduğunu söyledi. Koç, Roman nüfusun demografik dönüşüm sürecinde neden geride kaldığı ve bu sürecin hangi aşamada olduğunu baş etme stratejilerinin de temel amaçlardan biri olduğuna işaret etti. Prof. Dr. İsmet Koç, 2023-2030 yılları için hazırlanan ve yürütücülüğünü Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının yaptığı “Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi”nin, Romanların eğitim, istihdam, sağlık, barınma ve sosyal yardım alanlarındaki uygulamalarına katkıda bulunulmasının da amaçlandığını dile getirdi. Araştırma kapsamında, Türkiye’deki Roman nüfusu temsil eden bir örnekleme dayalı seçilen 25 ildeki 86 Roman mahallesinde bin 547 hane halkındaki bin 265 Roman kadınla görüşmeler gerçekleştirildiğini anlatan Koç, şöyle devam etti: ayrımcılığın getirdiği başka riskler de bulunmaktadır. Bu risklerin en önemlilerinden biri, eğitim seviyesinin düşük olması nedeniyle Romanlar arasında beşeri sermayenin gelişme fırsatı bulamaması ve bunun yarattığı kısır döngünün yoksulluğun kuşaklararası aktarımına neden olmasıdır. Bunun yanı sıra, 5 yaş altı Roman çocuklar arasında, kronik beslenme yetersizliğinden kaynaklı ortaya çıkan bodurluğun Türkiye genelinde aynı yaş grubunda yer alan çocuklara göre yaklaşık 2 kat daha yaygın olduğu görülmektedir. Bu bulguyla da ilişkili olarak Romanlar arasında bebek ölüm hızının Türkiye genelinden 2,2 kat daha yüksek olduğu, ölüm hızlarındaki bu dezavantajlı konumları nedeniyle Romanların Türkiye geneline göre 6 yıl daha kısa yaşadığı görülmektedir.”

Roman istihdamının artırılması önerilmektedir”

Koç, araştırma sonuçlarının Romanlara yönelik veriye dayalı politika ve strateji geliştirme sürecinde çok önemli katkılar sağlayacağı değerlendirmesinde bulundu. Bu süreçte, Roman nüfusun güçlendirilmesine yönelik ayrımcılıkla mücadele edilmesi ile yoksulluğun azaltılması ve yoksulluğun kuşaklararası aktarımının önlenmesinin öncelik alanları olması gerektiğini vurgulayan Koç, şunları kaydetti:

 

“Romanların beşeri sermayelerinin güçlendirilmesi, okul bırakma-çocuk işçiliği-çocuk evliliği üçgeninde sıkışmış olan çocukların bu sıkışmışlıktan kurtulmasının sağlanması, formel sektördeki Roman istihdamının artırılması, Romanlara sağlıklı barınma imkanının sağlanması, sağlık hizmetlerine erişiminin artırılması ve sosyal yardımlardan hak temelli olarak yararlanması politikalarının ve stratejilerinin öncelikli olarak hayata geçirilmesi önerilmektedir.” Toplantıya, Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Aksu Yıldırım, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Tuncay Cevheroğlu, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Mariam A. Khan ile kamu kurumları, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)